Thursday, June 2, 2016

Lehet, hogy porszem vagy a mindenségben, de értékes porszem!

Nézz fel az égre. Nagyjából ötezer csillagot láthatsz szabad szemmel (már persze ha a teljes eget láthatnád egyszerre). Ezek között rengeteg valójában a galaxis, sőt galaxis halmaz. Csak a mi galaxisunkat legalább százmilliárd csillag alkotja, többségüknek bolygói is vannak. Valószínűleg több bolygó van a világmindenségben, mint csillag és ez azt jelenti, hogy sok trilliárd bolygó létezik. Ezen bolygók közül ha csak minden egymilliárdadikon alakult ki élet, akkor is sok millión van valamilyen életforma. De lehet, hogy akár minden tizediken is van élet, ha a naprendszerünk tekinthető etalonnak. Valószínűleg a kettő között található a tényleges száma az élő bolygóknak.
 
Te is értékes vagy
 

Ez pedig azt jelenti, hogy a Földünk egyike csupán az életet hordozó bolygónak és nem az egyedüli.

 
De bárhogy is, a tudósok és ateisták által irányítatlan, tervezés nélküli, céltalannak mondott folyamatok évmilliárdok során a csillagport úgy alakították, hogy most fel tudsz nézni az égboltra, bele tudsz borzongani a végtelen nagyságába, képes vagy magadat apró, jelentéktelen, porszemnél is kisebb porszemnek érezni.
 
Ne tedd! Gondolj inkább úgy magadra, mint sok milliárd év munkájának eredményére. Bármennyi lakott világ is van a mindenségben, közel és távol ez az egyetlen, és te abban a helyzetben vagy, hogy passzív anyagcsomó helyett tudatosan, alkotó lényként képes vagy azt mondani: valamit megteszek vagy nem teszek meg, mert helyesnek/helytelennek ítélem. 
 
Nem hiszel egyáltalán semmiféle istenségben? Akkor ne tedd. Viszont ismerd fel azt, hogy ahhoz, hogy most ezt elolvastad, a valószínűtlenségek olyan gigászi, évmilliárdos sorozatára volt szükség, amelyhez annyi nullát kéne a nullát követő tizedesjegy után tenni, hogy kifogyna a tinta a patronból, mire kinyomtatnád...
 

Bármit is gondolsz magadról, tudd, sok milliárd év sok milliárd létezője küzdött azért, hogy te most és itt lehess. Értékes vagy! Mosolyogj :)

 forrás: morrighan.hu

2 comments:

  1. Azért elgondolkodom, miért akarsz te másokba bizalmat kovácsolni. Önbizalmat. Miért érdekel téged "mások" sorsa, élete és felfogása önmagáról. Miért nem magaddal törődsz? Te mit gondolsz önmagadról valójában?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minél többen bíznak önmagukban, annál kevesebben akarnak ártani másoknak. Minél többen bíznak önmagukban, annál többen bíznak másokban is.

      A világ ezáltal úgy válik jobb hellyé, hogy mindenki a saját háza táján kezd el söprögetni.

      Delete